Kuchnia

jedzenie

kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w półplasterki lub kostkę.
Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto ucierane:
5 jajek
200g cukru
125ml oleju
125ml jogurtu naturalnego
350g mąki pszennej
30g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800g świeżych truskawek
Kruszonka:
150g masła lub margaryny
50g czekolady gorzkiej
180g mąki pszennej
20g kakao
100g cukru
szczypta soli
100g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation