Kuchnia

zupy

Młoda kapusta

1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
2 cebule
4 duże ziemniaki (około 3/4 kg)
30 dag wędzonego boczku
30 dag wiejskiej, mocno wędzonej kiełbasy
5 łyżek oleju
4 szklanki bulionu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki


Obrane cebule pokrój na cienkie piórka. Kiełbasę pokrój w grube półplasterki, a boczek w sporą kostkę - tak po gospodarsku :)
Z kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój na ćwiartki i pokrój na dość spore kawałki (jeśli głąb będzie twardy, wcześniej go wykrój).
Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na dużą kostkę.
W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj boczek i kiełbasę i często mieszając smaż, aż się lekko przyrumienią. Wlej bulion, dodaj kapustę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż kapusta zacznie robić się miękka.
Dodaj ziemniaki, wymieszaj i gotuj, aż będą miękkie.
Danie dopraw solą i pieprzem, wsyp natkę i wymieszaj.
Podawaj z chlebem na zakwasie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation