Kuchnia

elegancko podane/przetwory

Na pierwszy ogień poszedł dżem pomarańczowo-imbirowy.

Wspaniale smakuje dodany do herbaty zamiast cukru, można też pomarańcze zastąpić cytrynami.

3 duże soczyste pomarańcze (75-80 dag)
20 dag korzenia imbiru
40 dag cukru
opakowanie środka żelującego

Imbir obieramy i kroimy drobno (w kosteczkę lub jak u mnie- w cieniutkie plasterki). Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, jedną cieniutko obieramy. Skórkę wraz z imbirem zalewamy 800 ml wody i gotujemy pod przykryciem 30 minut, przecedzamy. Z pomarańczy wyciskamy sok i uzupełniamy wywarem imbirowym tak, by otrzymać 3/4 litra płynu- wlewamy go do garnka. Dwie łyżki cukru mieszamy ze środkiem żelującym, wsypujemy do garnka z sokiem i cały czas mieszając zagotowujemy. Dodajemy resztę cukru, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dokładnie minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i natychmiast przekładamy do słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation