Kuchnia

kulinria

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym
kładniki:
2-3 łyzki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
750g-1000g marchewki
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżki soku z cytryny
1,5 litra bulionu drobiowego
250 ml mleka kokosowego
sól, pieprz



Cebulę i czosnek posiekać. Oliwę rozgrzać i podsmażać na niej cebulę, po chwili dodać czosnek, imbir,oraz przyprawy. Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Chwilę podsmażać. Dolać bulion i gotować do miękkości ok 30 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe a całość dokładnie zmiksować na idealnie gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować pietruszką. Podawac np z grzankami czosnkowymi. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation