Kuchnia
ciasto snickers
Tartaletki z kremem pâtissière i truskawkami |
Tartaletki z kremem pâtissière i truskawkami
na 11 tartaletek o średnicy 9 cm
Składniki
ciasto
280 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
krem pâtissière
600 ml mleka
6 żółtek
100 g cukru
40 g maki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
1 średnia laska wanilii
ok. 300 g truskawek
do wysmarowania foremek
ok. 1 łyżki masła
dodatkowo
11 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6,5 cm średnica dna
Wykonanie
mąkę, cukier, masło i żółtka szybko zagnieść, można za pomocą miksera, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
roztopić trochę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki
wysmarowane foremki wylepić dokładnie ciastem. Grubość ciasta w foremkach wyjdzie dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, a nie chcemy by tartaletki łamały się
foremki z ciastem włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Dzięki temu po umieszczeniu w piekarniku tartaletki utrzymają swój kształt, a ich boki nie spłyną
tartaletki piec w 200ºC przez ok 15 do 18 min – aż będą złotobrązowe
po upieczeniu spody wystudzić
wydrążyć laskę wanilii i ziarenka wrzucić do mleka. Ja wydrążając wanilię zawsze pomagam sobie cukrem – ziarenka rozcieram palcami razem z ok. 1 łyżeczką cukru i taką mieszankę dodaję np. do mleka. Dzięki temu ziarenka są dobrze rozdzielone
mleko zagotować aż zawrzy i wtedy od razu zestawić z ognia
żółtka z cukrem ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodać wymieszane mąki i miksować aż dobrze połączą się z żółtkami
tak przygotowaną pastę z żółtek, cukru i mąk dodać do gorącego mleka i dokładnie rozmieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Wtedy mleko zagotować cały czas intensywnie mieszając. Gdy zawrzy, gotować jeszcze ok. 1 minuty wciąż mieszając, a następnie zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Przykryć folią, tak by stykała się z kremem i zapobiegła wytworzeniu się kożucha
truskawki umyć, dobrze osuszyć i pociąć w grube plasterki – jedną średnia truskawkę tniemy na 3 plasterki
za pomocą rękawa cukierniczego napełnić tartaletki kremem
następnie w krem powtykać kawałki truskawek
tartaletki przechowywać w lodówce, z której należy je wyjąć ok. 15 min. przed podaniem
MA==