Kuchnia

obiad

Pyszne puree z bobu. I pierś z kurczaka

Składniki:

pierś z kurczaka 200 g
papryka ostra b.d.
oliwa do smażenia b.d.
masło 90 g
bób 1000 g
sok z cytryny 15 ml
śmietana 30% 100 ml
oregano świeże b.d.
sól b.d.
pieprz b.d.

1 podwójna pierś z kurczaka, ostra czerwona papryka w proszku, sól i pieprz oliwa, do smażenia, 2 łyżki masła,
1kg młodego bobu, 1 łyżka soku z cytryny, 3 – 4 łyżki roztopionego masła, ok. 100ml śmietanki 30%, sól i świeżo mielony pieprz, świeże oregano, do podania.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z kostek i błonek. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do przegryzienia – im dłużej, tym lepiej.
Bób gotujemy w osolonej wodzie (ok. zajmuje to ok. 15 minut). Przelewamy zimną wodą, obieramy :)
Połowę obranego bobu odkładamy na bok, z drugiej połowy robimy puree – bób, masło, śmietankę i sok z cytryny wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy wedle uznania – ja dałam dużo świeżo mielonego kolorowego pieprzu i sól morską.
Pierś z kurczaka pieczemy na patelni lub na patelni grillowej. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Na talerzach rozkładamy puree z bobu, na tym układamy filet. Posypujemy pozostałym bobem, dekorujemy świeżym oregano. Danie podałam z ugotowaną, zieloną fasolką szparagową :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation