Kuchnia

słodkie słone gorzkie

CIASTO „PIJANA ŚLIWKA” Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI – PRZEPISSKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ:

60 g suszonych śliwek
100 ml alkoholu np. wódki
250 g masła, temp. pokojowa
250 g nutelli

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/3 szklanki wywaru z kawy
1/4 szklanki alkoholu np. śliwowicy lub wiśniówki
2 łyżeczki cukru pudru

DODATKOWO:

1 łyżka kakao do dekoracji

Śliwki zalewamy alkoholem, przykrywamy spodkiem i zostawiamy na całą noc.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo miksujemy z cukrem, aż masa stanie się gęsta i lśniącą (ok. 2 min.). Dodajemy żółtka, po dodaniu każdego masę miksujemy na niskich obrotach. Suche składniki łączymy z powstałą masą w trzech partiach za pomocą dużej łyżki lub trzepaczki. Składniki bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wymiarach 30×22 cm (musi być dosyć wysoka) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy biszkopt jest gotowy. Wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok. 40 cm upuszczamy ciasto (warto coś podłożyć, aby nie uszkodzić podłogi). Zostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki miksujemy w blenderze. Masło o temp. pokojowej chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo nutellę oraz rozdrobnione śliwki razem z alkoholem.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową ponczu i wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i ponownie ponczujemy.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na wierzch biszkoptu. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy przesianym kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation