Kuchnia

JEDzonko

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI
20 dag maku;
1 szkl. mleka;
1 szkl. cukru;
20 dag margaryny;
4 jajka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
8 łyżek kaszy manny;
50 dag jabłek;

WYKONANIE
Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy, przekręcamy przez maszynkę 2 razy. Ponieważ ja wykorzystałam zmielony mak, obeszło się bez mielenia. Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, nie przerywając ucierania dodajemy mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka. Na końcu dolewamy margarynę. Pieczemy ok. 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation