Kuchnia

Przepisy

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startej skorki z limonki
SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:
1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
3 op. budyniu śmietankowego
SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:
400 g śmietanki kremówki 30%
1 op. galaretki agrestowej
¾ szklanki gorącej wody
2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.
W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation