Kuchnia

soups

Chłodnik ze świeżym ogórkiem i czosnkiem

400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
1 duży ogórek świeży
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypioru
kilka listków tymianku (opcjonalnie)
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
kilka kropli oliwy z oliwek (opcjonalnie)
sól, pieprz


Ogórka dokładnie umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do dużej miski włożyć ogórka, jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, tymianek, czosnek oraz przyprawy i wymieszać.
Chłodnik chłodzimy w lodówce przez około 30 min.
Przed podaniem możemy ozdobić go plasterkami świeżego ogórka, ziołami oraz kroplami oliwy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation