Inne

ciasta :P

Tort czekoladowo- śmietanowy (bez jajek)

Składniki:

- szklanka mąki

- szklanka cukru

- szklanka śmietany18%

- łyżka kakao

- łyżka octu

- łyżka sody

Krem:

- szklanka śmietanki do ubijania

- cukier do smaku

Polewa:

- 200g czekolady gorzkiej

- łyżka masła

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki wody

- 5 łyżek cukru

Ponadto:

- maliny i wiórki kokosowe do dekoracji





Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą z osobna wyłożyć na formę o średnicy około 22cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec przez 15-20 minut w temperaturze 170oC (można piec ciasto w całości, a potem przekroić. Wtedy należy wydłużyć czas pieczenia). Wystudzić.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier do smaku. Ubitą śmietanką przełożyć wystudzone ciasto.

Polewa: wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać do ich rozpuszczenia, cały czas mieszając.

Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować wiórkami i malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation