Kuchnia

Ciastka, ciasteczka, pralinki

Oponki ptysiowe

Składniki

1/2 porcji ciasta ptysiowego
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
cukier puder do posypania


Na nadzienie:

2 szklanki śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki zagęstnika do bitej śmietany
6-7 łyżek (lub więcej) nutelli w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania

Pieczemy ptysie. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo bardzo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy oponki o średnicy ok. 8 cm. Posypujemy orzeszkami. Pieczemy 10 minut w 220°C, obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Oponki powinny się piec ok. 25 minut ostatnie minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Upieczone oponki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce do ciasta. Robimy nadzienie. Ubijamy śmietanę, dodając zagęstnik. Plastikową łopatką do ciasta nonszalancko mieszamy ją z nutellą. Zimne oponki rozcinamy na pół i nadziewamy bitą śmietaną z nutellą. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation