Kuchnia

Desery

Tarta truskawkowa


Składniki

Ciasto

1,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru

Krem

0,5 litra mleka
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła

Dodatkowo

400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa



Wykonanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło. Szybko zagniatamy ciasto dodając mleko. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Formę na tartę natłuszczamy i wykładamy schłodzonym ciastem. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i sypiemy groch lub fasolę. Pieczemy w 200ºC przez 20 minut. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z żółtkiem i cukrem. Do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną (czubatą łyżkę) i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy resztę mleka z mąką i szybko mieszamy. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimny, miksujemy masło i stopniowo dodajemy do niego po łyżce budyniu. Krem wykładamy na dno tarty. Oczyszczone truskawki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation