Kuchnia

Desery

Sorbet truskawkowo - bananowy z miodem

składniki:
400 g dojrzałych truskawek, wcześniej zamrożonych
2 banany
sok z jednej niedużej cytryny
4 - 5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego (ilość wedle gustu)


sposób przygotowania: truskawki, umyte i odszypułkowane, dzień wcześniej wrzuciłam do zamrażalnika zapakowane w torebkę foliową. Zmrożone wsypałam do blendera - zostawiłam na jakieś 10 minut żeby nie były twarde jak kamień bo mogłyby uszkodzić mieszadło tnące. Dodałam miód, sok z cytryny i obrane, pokrojone na kawałki banany. Zmiksowałam na gładką, gęstą masę. Przełożyłam ją do pojemnika i przykryłam szczelnie. Wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Nakładałam porcje do schłodzonych miseczek, ozdobiłam cukrową posypką i listkiem melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation