Kuchnia

ciasta

Babeczki żabki przepis

Składniki

ilość porcji: 16

Biszkopt
3 jajka
2 łyżki wody
150 g cukru
1 szczypta soli
150 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
3 łyżki proszku do pieczenia
Nadzienie
1 opakowanie galaretki limonkowej (lub agrestowej)
100 g cukru
250 ml wrzątku
125 ml śmietany kremówki
150 g cukru pudru
zielony barwnik do żywności
2 łyżki wody
25 g stopionego masła
Dekoracja
zielony cukier do dekoracji
pianki marshmallow
czarny lukier
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 20min. › +1godz. tężenie › Gotowe w: 1godz.50min.

Rozgrzać piekarnik do 190 C. Foremkę do babeczek (lub mufinek) wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi foremkami.
Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami wody i z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą i z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy z żółtkami. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Wyłożyć ciasto do foremki na babeczki i wygładzić wierzch. Piec przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku. Odstawić, żeby ostygło, a następnie odkroić górne części babeczek.
Nadzienie: galaretkę wymieszać ze 100 g cukru i 250 ml wrzątku. Odstawić do lodówki, żeby zgęstniała, ale nie za bardzo. Ubić śmietanę, dodać ją do galaretki i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Odstawić na dłużej, żeby masa stężała, a następnie przełożyć do torebki dekoratorskiej. Wyciskać masę z torebki wprost na dolną część babeczek.
Przygotować polewę z cukru pudru, zielonego barwnika, wody i stopionego masła i udekorować nią górne części babeczek (odkrojone). Kłaść polukrowane górne części na masie (można je kłaść na bakier) i na mokry lukier kłaść pianki marshmallow jako oczy. Z czarnego lukru zrobić źrenice, a z zielonego cukru tęczówki i usta żabki.
Dowiedz się więcej...

Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation