Kuchnia

ciasta

BABECZKI OREO


Biało-czarne ciasteczka doskonale sprawdzają się w wypiekach.



Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

2 jajka
5 łyżek kakao
175 g cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
180 ml gorącej wody
140 g mąki pszennej
75 g mielonych wiórków kokosowych (lub opcjonalnie ulubionych orzechów)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
odrobina soli
100 g jogurtu naturalnego
ciasteczka Oreo (12 sztuk)


Krem:

250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
8 pokruszonych drobno ciasteczek Oreo.

Wykonanie:

Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie do każdej wrzuć po ciasteczku Oreo. Jajka ubij z cukrem tak, by powstał gęsty krem. Kakao rozpuść w maśle i gorącej wodzie. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i wiórkami (bądź orzechami). Do jajek dodawaj na zmianę po łyżce jogurtu i łyżce masy kakaowej. Dorzuć do tego łyżkę suchych składników i wszystko zmiksuj. Powtarzaj to, dopóki wszystkie składniki się nie skończą. Masę przełóż do foremek i piecz w 180 stopniach przez kwadrans.

W tym czasie przygotuj krem. Mascarpone ubij z kremówką i cukrem. Wymieszaj masę z pokruszonymi ciasteczkami i przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdób upieczone babeczki kremem, a następnie (opcjonalnie) wetknij w niego po jednym mini ciasteczku Oreo. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation