Kuchnia

mufiny

Muffiny z boczkiem i natką pietruszki - ugotuj.to

MUFFINY Z BOCZKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI - składniki:
2 łyżeczki oleju
6 plasterków chudego boczku lub bekonu
1 duża cebula
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
MUFFINY Z BOCZKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI - sposób przygotowania:
(12 sztuk) Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation