Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto z kremem bawarskim

Dno tortownicy o średnicy 26 cm, wysokiej na 7 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijać białka jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę (najlepiej w 3 partiach) i krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach lub delikatnie mieszać szpatułką (a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką), tak aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z 3 partią mąki dodać roztopione masło. Wymieszane ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18-20 minut. Od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić (biszkopt można nasączyć).

W misce wymieszać żółtka z cukrem. W rondelku podgrzewać mleko z wanilią. Gdy mleko się zagotuje odstawić je z ognia. Dodawać do żółtek po łyżce gorące mleko (w sumie około 10 łyżek) cały czas mieszając. Żółtka przelać do reszty mleka energicznie mieszając. Przelać do czystej miski (np. metalowej), można przez sitko jeśli masa nie jest jednorodna.
Miskę z masą zawiesić na garnku z lekko gotującą się wodą (zrobić tzw. kąpiel wodną). Odlać 1/2 szklanki masy i wymieszać ją z żelatyną. Dodawać stopniowo żelatynę do masy cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Masę podgrzewać na parze w sumie przez około 8 minut (co chwilę mieszając). Po tym czasie masa powinna nieco zgęstnieć a żelatyna całkowicie powinna się rozpuścić. Nie można dopuścić do ścięcia się masy, jak tylko zacznie przywierać do brzegów miski, natychmiast należy przestać ją podgrzewać.
Zdjąć z kąpieli wodnej miskę z masą i od razu wstawić ją do większej miski z zimną wodą (najlepiej z dodatkiem lodu). Szybko ostudzić masę, co jakiś czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubicia śmietany.
Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę a następnie delikatnie (krótko i na małych obrotach miksera) zmiksować z całkowicie ostudzoną masą z lodówki (można też mieszać delikatnie łyżką).Gotowy krem delikatnie wylać na biszkopt (biszkopt można wcześniej posmarować dżemem truskawkowym) i wstawić do lodówki bez przykrycia do zastygnięcia (około 2-3 godziny).
Galaretka z wina musującego: żelatynę całkowicie rozpuścić podgrzewając ją z 1/2 szklanki wina musującego (sprawdzić czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła). Rozpuszczoną żelatynę przelać do reszty wina, dodać cukier i wymieszać aż cukier się rozpuści. Odstawić na około pół godziny.
Gdy wino zacznie gęstnieć wylać je na zastygnięty krem bawarski, dodać cieniutkie plasterki truskawek lub innych owoców (fajnie wygląda gdy owoców nie jest za dużo). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (około 2 - 3 godziny). Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation