Kuchnia

Kulinaria

Sernik z truskawkami i kruszonką migdałową

Kruszonka:
40g mąki
25g zimnego masła
30g mielonych migdałów
50g cukru

Mąkę z masłem posiekać nożem, tak aby utworzyły się grudki. Dodać cukier i mielone migdały - zagnieść kruszonkę. Schować do lodówki, chłodzić min. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180st.C (grzałki góra – dół). Rozsypać kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. aż się ładnie zezłoci.

Na sernik:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie Delfiko)
5 dużych jaj
230g cukru
skórka drobno otarta z 1 cytryny
2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
500g truskawek

W czasie gdy kruszonka się piecze:
Przygotować okrągłą foremkę o średnicy 22cm (można wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia).
Truskawki umyć, porządnie osuszyć (np. papierowym ręcznikiem) i odszypułkować.
Jaja ubić z cukrem. Cały czas mieszając - dodać maizenę i drobno utartą skórkę z cytryny. Dołożyć twaróg i delikatnie (jeśli robotem, to na niskich obrotach, by zbytnio nie napowietrzyć masy) – wymieszać.
Przelać masę do przygotowanej foremki. Do środka masy powtykać połowę truskawek.
Piec w kąpieli wodnej* przez ok. 60 min. Patyczek włożony w środek sernika nie będzie zupełnie suchy. Sernik „zastygnie” w trakcie chłodzenia.
Ostudzić w temp. pokojowej, a następnie przez kilka godzin (min. 2-3) chłodzić w lodówce.
Przed samym podaniem ułożyć na wierzchu sernika pozostałe truskawki (większe można pokroić na połówki lub ćwiartki) i posypać kruszonką.


* kąpiel wodna polega na tym, że foremkę z surową masą wkłada się do większej formy częściowo wypełnionej gorącą wodą (u mnie rolę większej formy pełniła duża blacha z rantami z wyposażenia piekarnika)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation