Kuchnia

kuchnia

SKŁADNIKI:
spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
70 g orzechów włoskich
60 g masła
masa:
400 g serka waniliowego (u mnie Danio)
220 g serka truskawkowego (Danio)
500 ml śmietanki kremowej 30%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
600 g truskawek
wierzch:
250 ml śmietanki kremowej 30%
1 op. śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
kilkanaście sztuk ładnych truskawek
listki mięty


Spód:
Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
Tortownicę wsadź do lodówki.
Masa serowa:
Truskawki umyj, osusz i obierz.
Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody i lekko przestudź.
W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. (kremówki nie ubijamy!). W razie konieczności dosłodź - ja miałam słodkie truskawki i ta ilość w zupełności wystarczyła.
Wlej letnią żelatynę, wymieszaj i wlej na ciasteczkowy spód.
Wsadź do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Gdy sernik stężeje ubij 250 ml śmietanki z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmaruj równo na powierzchni sernika i udekoruj truskawkami i listkami mięty.

SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation