Kuchnia

Ryby

Ryba w sosie serowym
6 kostek rozmrożonej dowolnej ryby
1 por
1 ząbek czosnku
1/3 kostki masła
50 ml białego wytrawnego wina
400 ml śmietany 18%
2 duże serki topione
1 łyżeczka dowolnych ziół (oregano lub bazylię)
1 łyżeczka koperku (niekoniecznie)


Masło rozpuścić,dodać jasną część pora pokrojonego w półplasterki,lekko poddusić aż zmięknie po czym dodać serki i całość wymieszać, wlać śmietanę z ziołami i przeciśniętym ząbkiem czosnku,dodać wino.
Rybę posypać solą i pieprzem,skropić lekko cytryną,ułożyć w żarodpornym naczyniu,zalać sosem.
Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut.
20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation