Kuchnia

kuchnia

Frittata ze szparagami
Składniki:
12 włóczni szparagów
8 jajek
1 duży por /biała część/
2 łyżki świeżego koperku
pół szklanki smietany 30%
pół szklanki parmezanu lub goudy
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Przytnij zdrewniałe końcówki szparagów, przekrój na połówki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, następnie zahartuj w lodowatej wodzie. Odcedź.
Por tylko białą część pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, pod koniec smażenia dodaj drobno pokrojony czosnek i ugotowane szparagi, krótko przysmaż.
Jajka połącz ze smietaną, połową sera i 1 łyżką drobno posiekanego koperku, dopraw solą i pieprzem.
Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, ułóż podsmażone warzywa i zalej mieszaniną jajeczną. Posyp pozostałym serem.
Piec w piekarniku w temperaturze 190'C przez ok. 30 minut lub do zarumienienia.
Przed podaniem posyp koperkiem i podaj na ciepło. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation