Kuchnia

chlebek /na chlebek

Pełnoziarniste bułeczki


Pełnoziarniste bułeczki

Przepis na pewno spodoba się osobom, które dbają o zdrowe odżywianie, są pożywne i świetnie pasują do śniadania na słodko, jak i na słono. Na podstawie przepisu ze strony justmydelicious.pl
panna_anna
Autor: panna_anna
Zobacz pulpit i inne treści tego autora
bułki
Składniki
Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) 300 gramów +
mąka pszenna typ 650 230 gramów +
drożdże instatnt 7 gramów +
miód 1 łyżeczka +
sól 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, olej 1 łyżka
ciepłe mleko (40-45 stopni) 350 mililitrów
otręby ulubione 2 łyżki
płatki owsiane lub orkiszowe 2 łyżki
nasiona (słonecznik, siemię, dynia) 2 łyżki
Porcje: 8
Sposób przygotowania

1

Mąki przesiać do miski, połączyć z drożdżami, solą i zalać mlekiem. Dodać oliwę, miód oaz otręby i wybrane nasiona, wyrobić ciasto, aż stanie się gładki i elastyczne. Takie ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.

2

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 - 8 części i uformować z nich bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem, na kolejne pół godziny.

3

Wyrośnięte bułeczki delikatnie zwilżyć wodą i omączyć, bądź obsypać płatkami/otrębami.

4
bułki - krok 4

Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation