Kuchnia

Kuchnia

Makaron z serem, kalafiorem i orzechami (dla 4 osób)

Składniki:
50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml letniego mleka
120 g startego sera cheddar + garść do posypania
1,5 łyżki drobno posiekanego tymianku
1 łyżka musztardy Dijon
250 g makaronu
1 kalafior podzielony na różyczki
40 g okruchów z czerstwego chleba
20 g orzechów laskowych drobno posiekanych
1 łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik w funkcji grill do 200°C. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj 2-4 minuty do czasu, gdy zasmażka się zrumieni. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ser, łyżkę tymianku, musztardę, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw. Ugotuj al dente makaron w osolonym wrzątku, odcedź. Do osolonego wrzątku wrzuć na 2 minuty kalafior, odcedź. W żaroodpornym naczyniu połącz makaron i kalafior, zalej je sosem, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostały ser. W misce wymieszaj okruchy chlebowe z orzechami, oliwą i pozostałym tymiankiem. Posyp mieszanką potrawę i wstaw naczynie do piekarnika na 3-4 minuty. Gdy się zrumieni, wyjmij z piekarnika i podawaj.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation