Kuchnia

Przepisy-jedzonko

Kaszotto meksykańskie z kurczakiem, kukurydzą i fasolą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE, PO 514 KCAL
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1 pojedyncza pierś kurczaka
kawałek ostrej papryczki
1 szklanka bulionu
200 g pomidorów (obranych, pokrojonych w kosteczkę) lub z puszki
4 łyżki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli
DODATKI OPCJONALNE
1/4 szklanki białego wina
kawałek wędzonej suszonej papryczki chipotle

PRZYGOTOWANIE

Na rozgrzanej patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.
Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut dokładnie obsmażając mięso.
Pod koniec dodać posiekaną ostrą papryczkę. Wlać wino i chwilę pogotować, dodać gorący bulion oraz suszoną papryczkę wędzoną jeśli jej używamy, przykryć i gotować przez 10 minut.
Dodać pomidory, kukurydzę, fasolę wraz z zalewą, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku świeżych pomidorów na większym ogniu), aż kasza będzie miękka, napęcznieje i powstanie gęsty sos.
W trakcie gotowania kilka razy danie przemieszać. W przypadku gęstych pomidorów z puszki można dodawać więcej bulionu.
PROPOZYCJA PODANIA

tarty ser / śmietana / awokado / kolendra
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation