Kuchnia

tarta

Szybka tarta ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
1/2 opakowania sera typu "Feta"
2 średnie ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
oliwa
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy lekko.
Dokładamy masło, wrzucamy szpinak ( jeśli jest zamrożony: dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje.

Solimy, pieprzymy.
Ściągamy z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.

Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.

Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i wszystko razem mieszamy.
W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.

Na ciasto wykładamy równomiernie farsz szpinakowy.
Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation