Kuchnia

Kuchnia

Sans Rival - ciasto na wagę złota
Blaty bezowe

- 9 białek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 i 1/2 szklanki nerkowców*
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli

Do białek wsypać sól. Zacząć miksować na średnich obrotach. Gdy zaczną się pienić i zrobią białe, zwiększyć obroty na najwyższe. Do sztywnych białek wsypywać partiami cukier. Masa musi być błyszcząca i gęsta. Na koniec wsypać orzechy i mąkę ziemniaczaną - całość delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 równe części - w zależności od wielkości piekarnika. Mogą być krążki albo tak jak u mnie prostokąt. Ja upiekłam 2 duże prostokąty, które przekroiłam na pół**

Masę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 50-60 minut - funkcja termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zrumienione.

Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić do wystudzenia.


* posiekanych na kawałki różnej wielkości: część musi być posiekana drobno i część zmielona na mąkę. Można dodać do nich trochę soli, dzięki temu całość nie będzie tak słodka- ja użyłam 1/2 łyżeczki soli dodatkowo, nie licząc szczypty dodanej do białek.

** cały placek u mnie ma 5 blatów, ale dlatego , że ja robiłam cieńsze blaty , niż w oryginale.


Krem:

- 8 żółtek
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru ( zmniejszyłam do 2/3 szklanki)
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotować miskę z gorącą wodą - do kąpieli wodnej.

Żółtka zmiksować, aby się lekko napowietrzyły.
Do wody wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia - gotować tak przez ok. 2 minuty. Gorącym syropem zalać żółtka - cały czas mieszać!

Miskę z masą jajeczną położyć na drugim naczyniu z gorącą wodą, która powinna cały czas się podgrzewać na małym ogniu. Masę cały czas mieszać, aż lekko zgęstnieje - 5 minut.
Następnie miskę zdjąć. Całość miksować, aż będzie puszysta i schłodzona - letnia.
Odstawić do ostudzenia. Masa musi mieć temperaturę pokojową - masło również.

Gdy masa ostygnie należy dodać pokrojone na małe kawałki masło - całość miksować. Powstanie maślany jasny krem.


Przekładanie:

Każdy blat przełożyć krem. Wierzch również. Całość posypać orzeszkami albo posiekanymi herbatnikami - ja posypałam orzeszkami z dodatkiem soli. Odstawić na kilka godzin, aby blaty dobrze połączyły się kremem - staną się też miękkie.


Ciasto jest rewelacyjne!
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation