Kuchnia

Kuchnia

Kolagen domowej roboty – na zdrowe stawy i piękną cerę
BY REDAKCJA · 4 GRUDNIA 2016

Kolagen to główne białko tkanki łącznej, budulec m.in skóry, ścięgien, kości, stawów, rogówki oka.

Kolagen jest odpowiedzialnej za gęstość skóry i utrzymanie jej napięcia, wiązanie wody i utrzymanie nawilżenia, procesy regeneracji i odmładzanie organizmu.
Jego główne cechy to sprężystość, rozciągliwość i duża wytrzymałość na urazy mechaniczne.
Stanowi on ochronę narządów wewnętrznych: takich jak nerki, wątroba, żołądek i przytrzymuje je we właściwym położeniu.
Kolagen porównuje się do sprężystego rusztowania łączącego mięśnie z koścem, działa jak klej, który trzyma komórki i tkanki ciała ryzach.

kolagen-domowej-roboty-na-zdrowe-stawy-i-piekna-cere
Dodatkowo kolagen pełni ważną rolę w układzie odpornościowym – aktywnie zatrzymuje rozwój patogenów.
Po 25 roku życia produkcja kolagenu spada, kolagenowe rusztowanie staje się słabsze i traci spójność skutkuje to stopniową utratą jędrności skóry, powstawaniem zmarszczek, zaburzeniami narządów ruchu, sztywnieniem stawów, bólami kręgosłupa, nadmiernym wypadaniem włosów, powstawaniem pomarańczowej skórki.

Współczesna dieta jest uboga w produkty pobudzające produkcję elastyny i kolagenu. Na rynku co prawda są dostępne suplementy w postaci tabletek czy proszku ale po pierwsze są bardzo drogie a po drugie cechują się małą przyswajalnością w postaci stałej, z kolei po rozcieńczeniu traci się część substancji, która między innymi osiada na dnie naczynia.

Istnieje sposób na wyprodukowanie kolagenowego wywaru w warunkach domowych tanim kosztem, ale w formie bardzo dobrze przyswajalnej, która gwarantuje wysoką skuteczność i bardzo dobre efekty m.in

zdrowszy i młodszy wygląd skóry twarzy i całego ciała
mocniejsze i zdrowsze włosy
bardziej elastyczne stawy
ustąpienie bólów kości szczególnie w obrębie kręgosłupa
wzmocnienie naczyń krwionośnych
poprawa ukrwienia tkanek
poprawa metabolizmu

Najwięcej najlepiej przyswajalnego kolagenu jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie znajduje się w kurzych łapkach. Kurze nóżki to głownie kości, skóra, ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen.

Wiele lat temu dr Harry Robertson prowadził badania nad wykorzystaniem kurzych nóżek w regeneracji nerwów, kości, ścięgien, neuronów i leczenia uszkodzeń rdzenia kręgowego. Z powodów sanitarnych FDA przerwało obiecujące badania.



Wywar kolagenowy przepis

Co najmniej 1kg kurzych łapek dokładnie umyć i natrzeć solą. Włożyć do wrzątku na 3 minuty, następnie po ostudzeniu obrać z żółtych błon, można usunąć pazury.

Zalać wodą i gotować bardzo długo (2-3 godziny) na wolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Przed końcem gotowania można dodać marchewkę i włoszczyznę. Jak mięso zacznie oddzielać się od kości łapki z wywaru, usunąć kości, samo mięso wrzucić ponownie do wywaru, zagotować odparowując większość wody i zbierając tłuszcz z powierzchni.

Przelać do pojemniczków o wielkości 100ml, odstawić do wystudzenia. Jak się zsiądzie wstawić do zamrażalnika.

Co 2 dni spożywać 100ml rozmrożonej galaretki koniecznie z dodatkiem witaminy C np. sokiem z cytryny, natką pietruszki, sokiem z czarnej porzeczki itp. Już po 10-14 dniach suplementacji będą widoczne rezultaty.

kolagen-kurze-nozki

Być może niektórzy skrzywią się na myśl o jedzeniu kurzych łapek, ale z ciekawostek warto wspomnieć, że w niektórych krajach są prawdziwym rarytasem przyrządzanym na różne sposoby szczególnie w kuchni chińskiej, wietnamskiej, filipińskiej, koreańskiej, jamajskiej, RPA.
Zresztą nie trzeba tak daleko wybiegać, w dawnej Polsce również gotowano na nich zupy i wywary, robiono galaretki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation