Kuchnia

Przepisy

Kasza bulgur z warzywami, kurczakiem, domowymi piklami i ogórkami
Emotikon smile

======================================

Kurczaka pokroić w większą kostkę jak do gulaszu, przyprawić ( można na ostro bo kasza to pochłonie - ja używam pieprzu cytrynowego, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, imbiru i curry ) i zostawić na 2 godziny w lodówce.

Kaszę bulgur dobrze wypłukać i odcedzić na sitku ( podobnie jak ryż ) - na szklankę kaszy 1 i 2/3 szklanki wrzątku.
Kaszę bulgur wypłukaną delikatnie podsmażam na odrobinie oleju ( około 2 minuty ), następnie zalewam wrzątkiem i gotuję bez przykrycia na małym ogniu, aż się woda wygotuje - wtedy mieszam, przykrywam i zostawiam na 15 minut.

Kaszy w tym daniu nie solę ( do innych dań dodaję pół łyżeczki na szklankę kaszy podczas gotowania ).

Warzywa do wyboru jakie kto lubi ( używam mrożonych kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki z groszkiem i kukurydzę z puszki ) - dodaję masło i przyprawy ( majeranek, gałkę muszkatołową, oregano, rozmaryn, natkę pietruszki ) i duszę na woku lub w garnku.

Mięso podsmażam i na koniec dodaję sosu sojowego , musztardę i słodki sos chilli.

Wszystkie składniki mieszam w garnku i polewam olejem sezamowym ( nie za dużo do smaku ).

Oczywiście można bez mięsa lub z rybą ( np. w tempurze ).

Polecam kaszę bulgur, ale można też zastąpić ją ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation