Kuchnia

ozdoby stołu

Tortilla - przepis na placki
Składniki na placki:

1/2 kg mąki pszennej
0/2l ciepłej wody
4 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku w proszku i 1łyżeczka ziół prowansalskich (tego w przepisie nie było-to mój własny pomysł)

Do miski wsypać mąkę,sól i przyprawy.Wymieszać. Dolać 3 łyżki oleju i mieszać dodając powoli ciepłą wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę posmarować resztą oleju i odstawić na 15 min. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Rozwałkować na cienkie placki nadając okrągły kształt.
Każdy placek przełożyć ręcznikiem papierowym, aby tortilla się nie posklejała.
Patelnię rozgrzać bez tłuszczu. Smażyć tortille po parę minut z każdej strony. Podczas smażenia tortilla zacznie się wybrzuszać, należy wtedy lekko dociskać łopatką placki do patelni. Ciepłą tortille zabezpieczyć przed wysychaniem, np przykryć ściereczką lub włożyć do dużego garnka i przykryć pokrywką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation