Kuchnia

Przepisy

Przepiśnik kuchenny: Ekspresowe ciasto marchewkowe.

Składniki: (keksówka 12x21cm)
przepis z książki "Słodkie" E. Mórawskiej

2 jajka
120 g drobnego cukru
90 g masła, stopionego i ostudzonego
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 g marchwi, startej na tarce lub w malakserze
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej (ja użyłam groszków czekoladowych)
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem.
2. Dodać stopione, wystudzone masło. Wymieszać.
3. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
4. Dodać startą marchew i czekoladę (groszki czekoladowe). Wymieszać.
5. Keksówkę natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto piec 40-50 minut, do "suchego patyczka".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation