Kuchnia

Kulinaria

Cook it Lean | Sorbet z buraków i malin (bez cukru)

Składniki

3 średnie buraki
500 g mrożonych malin
1/2 szklanki octu balsamicznego
4 łyżki ksylitolu
sok z 1 cytryny

Wskazówki

4.5 godz. 16 gałek

Buraki w skórkach pieczemy w piekarniku ok 30 min. Obieramy i studzimy.

Ksylitol rozpuszczamy w occie balsamicznym gotując na patelni i cały czas mieszając. Redukujemy aż powstanie średnio gęsty sos a zapach przestanie być mocno duszący ;)

W blenderze miksujemy mrożone maliny i pieczone buraki pokrojone w kostkę. Dodajemy przestudzony sos, miksujemy jeszcze raz, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (bez pestek!) i miksujemy ponownie.

Masę wykładamy do naczynia (u mnie była to metalowa foremka do pieczenia) i wkładamy do zamrażarki. Mrozimy ok 3 godzin. Co 30 min. wyciągamy sorbet z zamrażarki i dokładnie mieszamy.

Jeśli po wyciągnięciu sorbet jest twardy to przed podaniem musimy odczekać ok 10 min aż odrobinę się rozpuści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation