Kuchnia

Przepisy

Ciasto na pizzę bez wyrastania

Składniki

Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 kostki drożdży (5 dag)
2-3 łyżki oliwy lub oleju (spokojnie można dać 5 wychodzi lepsza)
1 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej małej łyżeczki cukru

Sos:
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku lub sól ziołowo-czosnkowa
1/2 małej płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej małej łyżeczki cukru
oregano, bazylia - płaska łyżeczka
można do sosu dać trochę startej gałki muszkatołowej albo troszkę cynamonu (jak w pizzeriach)

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać około 10 min (za mnie robi to robot-hakiem)
Ciasto nie może lepić się do rąk, można lekko podsypywać mąką w czasie wyrabiania.
Ciasto należy rozwałkować lub rozciągnąć do formy (starcza na blachę z piekarnika po upieczeniu wysokie na około 1 cm) Blachy nie smarować oliwą tylko posypać samą mąką.
Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik (ustawiając na 200° C) i do zimnego wstawić naszą blachę z ciastem, niech kilka minut wyrasta jak chce ( u mnie to około 12 min).
Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 200° C (wierzch ciasta ma być suchy nie może się kleić, a środek sprawdzam patyczkiem), wyciągamy blachę z ciastem,
i ustawiamy na 250° C.
Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem (wtedy nie wysychają i są rumiane) a całość sosem pomidorowym, a następnie układamy dowolne składniki, co kto lubi.
Wkładamy do piekarnika tylko na 11-12 minut. I gotowe!

Źródło: ciasto: http://www.wielkiezarcie.com/recipe57987.html
sos:
http://www.wielkiezarcie.com/user.php?id=136271
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation