Kuchnia

Słodkości

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady
Składniki:
Ciasto kruche:

200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła

Masa:

200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
200g czekolady białej
2 żółtka
10g skrobi ziemniaczanej
450g owoców (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Owoce mrożone rozmrozić. Następnie odlać sok, a owoce dobrze odsączyć na sitku.
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Do lekko ciepłej czekolady ze śmietaną wmieszać żółtka. Parę łyżek masy wymieszać ze skrobią, a następnie połączyć z resztą masy. Wmieszać delikatnie owoce.
Masę z owocami przelać do formy. (Gdyby ciasto kruche, wyklejone na boku formy było wyższe niż poziom wylanej masy, można je obniżyć do jej wysokości).
Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej parę godzin w lodówce, aby masa stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation