Kuchnia

na deser

Składniki:

• 180 ml jogurtu naturalnego
• 2 banany
• 2 łyżki borówki amerykańskiej
• kilka truskawek
• 2 łyżki granoli (opis poniżej)

Banany i jogurt zmiksować na gładki mus. Truskawki pokroić na plastry. Połowę umieścić na dnie pucharków. Na nich ułożyć borówki. Owoce zalać musem bananowym. Deser posypać granolą i udekorować truskawkami.


Granola

Składniki:
• 220 g płatków owsianych
• 30 g pestek dyni
• 30 g ziaren słonecznika
• 60 g sezamu
• 60 g migdałów
• 60 g orzechów włoskich
• 1 starte jabłko
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 5 łyżek miodu
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 50 g brązowego cukru
• 150 g suszonych owoców
Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wymieszać (jabłko zetrzeć na tarce).Umieścić na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 170st. ok 30 minut, kilka razy mieszając w czasie pieczenia. Należy pilnować, by orzechy i migdały zbytnio się nie zrumieniły. W razie konieczności czas pieczenia można skrócić. Wszystkie składniki powinny mieć piękny złoty kolor. Po wystudzeniu zmieszać z suszonymi owocami.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku (można przechowywać kilka tygodni). #kuchnia #fit #deser
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation