Kuchnia

ziemniaki

Ziemniaczki Dauphinoise

1kg ziemniakow
2 szalotki lub średnie cebule
6-10 ząbków czosnku (wedle uznania)
500 ml mleka
500 ml gęstej śmietany
sól
pieprz
świeży tymianek
50g tartego sera cheddar

Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plastry (ok. 3-5 mm). Szalotki i czosnek kroimy na plasterki (czosnek można rozgnieść). W rondlu podgrzewamy mleko ze śmietaną. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień i wrzucamy ziemniaki (mleko ze śmietaną muszą przykrywać ziemniaki). Zwiększamy temperaturę i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy szalotkę, czosnek, sól, pieprz i kilka gałązek tymianku. Gotujemy ziemniaki na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Potem razem z sosem, w którym się gotowały przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy niedużymi kawałkami sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5-6 minut. Kiedy się zrumieni, można podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation