Kuchnia

Rewolucje na talerzu

Pizza twist

CIASTO
*500 g mąki pszennej
*25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
*2 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki cukru
*1 łyżeczka soli
*350 ml wody, lekko ciepłej

DODATKOWO
*ser (żółty, mozzarella)
*szynka, salami lub inna ulubiona
*ketchup lub sos pomidorowy na spód
*zioła (bazylia, oregano)

Mąkę przesiewamy dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonać wcześniej zaczyn), olej, cukier, sól oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. 2 godz do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószamy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Na jedną część wykładamy ketchup lub sos pomidorowy oraz pozostałe ulubione składniki drobno pokrojone. Nakładamy drugą część i lekko dociskamy. Nożem do pizzy wycinamy pasy ok. 1,5-2 cm szerokości. Lekko zwijamy jak świderki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation