szarlotka na kaszy jaglanej (olgasmile.com)
S k ł a d n i k i n a t o r t o w n i c ę o ś r e d n i c y > 2 4 c m
CIASTO:
* 2,5 szklanki suchej kaszy jaglanej,
* 5 szklanek wody,
* 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
* 1 łyżka cukru trzcinowego (osoby nie mogące używać cukru zastępują stewią lub syropem z agawy),
* 1 łyżka stewii w proszku,
* 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
* 100g margaryny bezmlecznej lub masła,
* garść żurawiny suszonej (można pominąć),
* garść pokruszonych płatków migdałów.
NADZIENIE:
* 2kg słodkich jabłek lub kwaśnych, jak kto woli (u mnie worek jabłek z LIDLa),
* 5 łyżek soku z cytryny,
* 2 łyżki skrobii kukurydzianej,
* czybata łyżka cynamonu.
Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w wodzie na wolnym ogniu (od zagotowania około 9minut). Odstawiamy na 20-25minut do całkowitego napęcznienia. Łączymy ją w misce z mąką, cukrem, stewią i skrobią. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze miesza się dłonią.
Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy ze skrobią i cynamonem.
Spód tortownicy wykładamy kaszą jaglaną (około 2/3 całości), mocno dociskamy. Następnie posypujemy żurawiną i "wciskamy" ją w masę. Wykładamy tarte jabłka i resztę kaszy na wierzch. Całość posypujemy cynamonem (można dodatkowo łyżką cukru) i kładziemy plasterki margaryny/masła.
Nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 55 minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie posypujemy płatkami migdałów i pieczemy jeszcze 5-8 minut bez przykrycia.
Ciasto podajemy z jogurtem naturalnym.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj -->
http://www.olgasmile.com/szarlotka-bezglutenowa-z-kasza-jaglana.html