Kuchnia

Food

Kalafior w sosie pomidorowym

Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- oliwa
- 2 cebule
- 2 garście zielonych oliwek bez pestek
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kalafiora umyć i pokroić na duże różyczki. W rondlu zagotować osoloną delikatnie wodę i wrzucić pokrojonego kalafiora. W momencie gdy woda powtórnie zawrze dodać sok z cytryny. Przykryć rondel i gotować ok. 5 min. – kalafior powinien zmięknąć, ale być jędrny. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Odstawić do odsączenia. W tym czasie zmiksować pomidory razem z sokiem i przecedzić przez sitko, aby usunąć pestki. Oliwki opłukać, cukinię pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę, często mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwki i cukinię. Mieszać przez 1 min., po czym wlać zmiksowane pomidory. Gotować kilka minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, po czy wrzucić kalafiora. Całość bardzo dokładnie wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na półmisek i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation