Kuchnia

naleśniki, placki, pierogi...

OMLET:

Składniki (na 1 omlet dla 1 osoby):

- 1-2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (śmietany)
- szpinak
- cebula
- czosnek
- ser żółty lub pleśniowy
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka.

Zaczynam od szpinaku: rozgrzewam oliwę lub masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili wrzucam rozgnieciony czosnek cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodaję szpinak (świeży oczywiście uprzednio myję i kroję) i duszę na średnim ogniu około 5-10 minut. Pod koniec doprawiam do smaku solą i czarnym pieprzem oraz dodaję jogurt lub śmietanę.

W międzyczasie przygotowuję omleta: do miski wbijam jajko, roztrzepuję, dodaję łyżkę jogurtu lub śmietany (może być i mleko), doprawiam solą, papryką, ziołowym pieprzem. Rozgrzewam małą patelnię i odrobinę masła. Gdy już się nagrzeje, wylewam masę jajeczną i smażę na najmniejszym ogniu. Posypuję serem, aby powoli się rozpuszczał. Czekam aż wierzch zacznie się ścinać, ale jeszcze lekko się "rusza". Zsuwam na talerz, nakładam gotowy szpinak i składam na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation