Kuchnia

Kuchnia

Nie wymaga pieczenia, a jedynie odrobiny cierpliwości, ponieważ musi odleżeć swoje w lodówce. Delikatne, orzeźwiające, idealne ciasto na upały!


Lista składników na keksówkę 26cm x 13cm
Spód
- 180 g płatków migdałów
- 3/4 szklanki płatków owsianych (lub mąki owsianej)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (ja używam PureRein)
- spora garść namoczonych przez 30 minut we wrzątku daktyli
Pianka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek nasion chia
- 1 łyżka ksylitolu
Wierzch
- dżem z czarnej porzeczki własnej roboty (może być też taki kupny, ale sprawdźcie skład - powinien być w 100% z owoców)

Krok po kroku
1) Mleczko kokosowe porządnie mieszamy z chia, ksylitolem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2) Płatki migdałów i owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy kakao, olej, odsączone z wody daktyle i ponownie blendujemy. Jeśli konsystencja będzie za mokra dodajemy więcej mąki, jeśli za sucha - dolewamy powoli wodę z daktyli. Generalnie masa powinna być krucha, ale łatwo przylegająca do blaszki. Wylepiamy nią cały spód keksówki i odkładamy do lodówki.
3) Po upływie godziny na spód przekładamy piankę. Odkładamy do lodówki na 4-5 godzin - im dłużej postoi w lodówce, tym lepsze będzie w smaku :) Przed podaniem na górę ciasta wykładamy masę z czarnej porzeczki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation