Kuchnia

DESER

Sernik z musem brzoskwiniowym- bez pieczenia

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21-23 cm lub kwadratową formę o boku 22 cm:

na spód:

80 g masła

120 g herbatników

na masę sernikową:

500 g twarogu sernikowego w wiaderku (schłodzonego)

330 ml śmietany kremówki (schłodzonej)

180 g cukru pudru

2 łyżki żelatyny (używam „Gellwe”)

80 ml wrzątku

na mus brzoskwiniowy:

500 g brzoskwiń z puszki (owoce z jednej dużej puszki)

1 łyżka soku z pomarańczy lub 2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

do dekoracji:

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

1/2 opakowania śmietanfixu

1 łyżeczka cukru pudru





Na patelni roztopić masło, herbatniki rozkruszyć i podsmażać na średniej mocy palnika – od czasu do czasu zamieszać.

Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia.

Wsypać rozdrobnione herbatniki do tortownicy, ubić i wyrównać łyżką, wystudzić. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut lub na kilka minut do zamrażarki.

Odmierzyć 100 ml wrzątku i od razu wsypać do niego żelatynę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się wszystkich granulek żelatyny. Przestudzić.

Przygotować dwie miski. Wlać do jednej z nich kremówkę i ubić mikserem na sztywną pianę.

Do drugiej, większej miski przełożyć twaróg i cukier puder -zmiksować do połączenia. Dodać ubitą kremówkę i miksować na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać letnią żelatynę do masy sernikowej jednocześnie miksując (wlewać ją bezpośrednio pod końcówki miksera i dokładnie rozprowadzić żelatynę po całej masie).

Przelać na schłodzony spód i wyrównać.

Tortownicę przykryć folią i wstawić do lodówki, aż masa stężeje. Jeżeli wszystkie składniki (prócz żelatyny) są mocno schłodzone przed przygotowywaniem deseru, a spód wyciągniemy prosto z zamrażarki – to sernik bardzo szybko stężeje.

Przygotować mus. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Brzoskwinie odcedzić i zważyć (powinno być 500 g). Całość zblendować na gładki mus razem z sokiem z pomarańczy (cytryny), następnie wlać przestudzoną żelatynę i za pomocą blendera rozprowadzić ją dokładnie w musie brzoskwiniowym.

Wylać na stężały sernik, ponownie przykryć folią (ale tak by nie stykała się z musem) i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Udekorować sernik- można go najpierw pokroić.

Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietanfixem, przełożyc do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation