Inne

tapety

10 groźnych dla zdrowia związków chemicznych obecnych w żywności.

BARWNIKI AZOWE
Na­le­żą do nich m.​in. takie sub­stan­cje, jak azo­ru­bi­na, czer­wień ko­sze­ni­lo­wa czy żół­cień chi­no­li­no­wa. Wiele z nich po­dej­rze­wa się o dzia­ła­nie ra­ko­twór­cze. Jed­nym z naj­czę­ściej sto­so­wa­nych barw­ni­ków azo­wych w pro­duk­cji spo­żyw­czej jest brąz HT, uży­wa­ny jako sub­sty­tut kakao lub kar­me­lu do bar­wie­nia ciast cze­ko­la­do­wych, a także na­po­jów i prze­two­rów mlecz­nych, dże­mów, pro­duk­tów ryb­nych i in­nych ar­ty­ku­łów spo­żyw­czych.
Zwią­zek ten wy­wo­ły­wać re­ak­cje aler­gicz­ne, szcze­gól­nie u ast­ma­ty­ków i osób wraż­li­wych na aspi­ry­nę. Zwięk­sza także wraż­li­wość skór­ną i po­wo­du­je nad­po­bu­dli­wość u dzie­ci, dla­te­go za­le­ca się jego wy­eli­mi­no­wa­nie z diety ma­lu­chów.
Ze wzglę­du na swoją szko­dli­wość brąz HT zo­stał za­ka­za­ny w Au­stra­lii, Au­strii, Bel­gii, Danii, Fran­cji, Niem­czech, Nor­we­gii, Szwe­cji oraz USA.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation