Kuchnia

przetwory

Poezja Smaków: Surówka konserwowa z sześciu składników.

Przepis z zeszytu mojej mamy, z drobnymi zmianami na potrzeby własnego gustu.
Przepis na 7-8 słoików o pojemności 1 litr.

Składniki:

1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg
1 kg marchwi
1 kg pomidorów
1 kg ogórków
1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach)
0,8 kg cebuli białej

na zalewę:

pół szklanki oleju
1 szklanka octu
3 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki gorczycy
łyżka ziela angielskiego


Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki o długości 2-3 cm. Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu. Wszystko dokładnie pomieszać.

Przygotować zalewę.
Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, podgrzać ale tylko by rozpuścić cukier i sól. Nie gotować. Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny.

Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok. Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation