Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Karpatka

125 g masła
szczypta soli
220 g mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 l mleka
80 g maki kukurydzianej
200 g cukru
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
cukier puder

W garnku podgrzać szklankę wody, dodać masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę ciągle mieszając do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, chwile przestudzić. Dodać 5 jajek i jedno białko, pozostałe żółtko odłożyć. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.

Blachę do pieczenie wyłożyć papierem a następnie rozprowadzić połowę ciasta i dostawić.Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 200C. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Szklankę mleka wymieszać z mąką, pozostałe mleko podgrzać w rondelku. Dodać cukier i miąższ z wanilii. Kiedy mleko się prawie zagotuje zmniejszyć ogień i dodać mleko z mąką. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając około 10 minut do momentu aż budyń zgęstnieje. Budyń przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru pudru i przestudzić.

Miękkie masło połączyć z żółtkiem na puszysta masę i dodać do budyniu. Budyń rozłożyć na powierzchnię ciasta zostawiając margines. Przykryć drugą połową ciasta i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąć, przestudzić. Podawać pokrojone na kawałki i posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation