Kuchnia

Kurczak

dania z kurczaka cieszą się ogromną popularnością w połączeniu ze szpinakiem stają się bardziej atrakcyjne i smakowite, tym bardziej, że jest ostatnio moda na to zdrowe warzywo.

zapraszam na sakiewki z filetów kurczaka z farszem szpinakowo-serowym, doskonała przystawka na ciepło, również jako odrębne danie obiadowe, podane z pieczonymi kartofelkami smakują wybornie.



składniki:

6 filetów z kurczaka
650 g mrożonego szpinaku
250 g sera ricotty
1 jajo
3 ząbki czosnku zmiażdżone
oliwa lub masło do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
wykonanie:

filety umyć, oczyścić z błon, następnie przekroić wzdłuż tworząc kieszeń, lekko nasolić.
szpinak odmrozić i odsączyć nadmiar wody.
podsmażyć na oleju lub maśle, dodać czosnek, jajko i ser, dobrze połączyć i przyprawić solą i pieprzem.
smażyć do odparowania wody.
następnie podzielić na 6 porcji i każdą kieszeń kurczaka wypełnić farszem, posypać papryką.
naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i przełożyć kurczaka, piec w temp. 180 st. c przez 40 minut lub do zarumienienia.
podawać z ziemniakami na ciepło.
smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation