Kuchnia

Słodkości

Pianka malinowa z galaretką/ ciasto z malinami bez pieczenia

Składniki:

1 litr śmietany 30 %

50 dag sera mascarpone

3 galaretki malinowe Winiary

60 dag niedużych malin

5 łyżek cukru

1 czubata łyżka żelatyny

sok z 1/2 limonki

50 ml niegazowanej wody

1,5 paczki okrągłych biszkoptów


Polewa:

10 dag gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40-50 ml mleka 2 %


Przygotowanie:

Dwie foremki do ciasta o wymiarach 24x28 cm (lub jedną dużą o wymiarach 24 x 40 cm) wykładamy folią aluminiową.

Na dnie układamy okrągłe biszkopty.

Sok z limonki mieszamy z wodą i skrapiamy nim biszkopty.

Maliny płuczemy, odsączamy na sicie.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.

500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru oraz połowę sera mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkoptach, wyrównujemy powierzchnię. W masę śmietanową wbijamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 750- 800 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją delikatnie na masę z malinamy. Foremki ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 100- 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć, ubijamy na sztywno pozostałe 500 ml śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru, resztę sera mascarpone oraz tężęjącą galaretkę.

Masę wykładamy na galaretkę. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz mleko. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Polewamy zastyniętą masę śmietanową. Wstawiamy jeszcze na co najmniej 30 minut do lodówki.

Ciasto wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed jedzeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation