Kuchnia

Vege n' taste

Curry z czerwonej soczewicy

Liczba porcji: 3-4
Składniki

2 szklanki suchej, czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2½ łyżeczki curry
¾ łyżeczki chili
1 łyżeczka kurkumy
¾ łyżeczki kminku (najlepiej mielonego)
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
kawałek świeżego imbiru około 1½ cm
ok. 1 łyżeczki soli
pieprz
oliwa

Instrukcja wykonania

Soczewicę wypłukać. Wodę należy wymienić co najmniej 2-3 razy.
Soczewice przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1,5 cm ponad jej poziom) i gotować na średnim ogniu.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę posiekać i zezłocić na patelni.
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Dodać do cebulki i smażyć razem przez minutę. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Jak soczewica będzie miękka dodać na patelnię. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić i gotować chwilę razem.
Od razu podawać. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation