Kuchnia

na słodko

Niebo na talerzu
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/07/najlepsza-tarta-z-truskawkami.html

składniki:

na ciasto

- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (masło pokroić nożem). Gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Podzielić na dwie części (40 i 60%) większą częścią wykleić nasmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 15 minut. Resztę ciasta zwiniętego w folię włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

na piankę
- 4 białka
- dwa budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 40 dag truskawek lub innych owoców (maliny, jagody itp)

Białka ubić, pod koniec dodając po łyżce oba cukry. Małymi porcjami, nie przestając ubijać, dodawać również proszek budyniowy. Cieniutką strużką, wolniutko wlać również olej. Wyłożyć piankę na ostudzone ciasto, rozłożyć na niej umyte owoce. Ciasto z lodówki zetrzeć na tarce i posypać nim całość. Włożyć do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 25 - 30 minut. Jeśli jest taka możliwość, można wyłączyć w połowie pieczenia dolną grzałkę, lub podłożyć dodatkową blaszkę na spód piecyka.
Ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation