Kuchnia

lubie jeść

Składniki na dwie pizze:

na ciasto:

500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450)
280 ml ciepłej wody
1 jajo
opakowanie drożdży instant 7 g
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
pozostałe składniki:

suszone oregano i bazylia
10-12 plasterków salami
250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia
słoiczek ogórków kiszonych 500 ml
słoiczek papryki konserwowej 500 ml
dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego)
sól i pieprz
1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu
dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko*

* domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego i pieprzu.


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli swobodnie przeciska się przez palce to dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość.

W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki.
Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze sobą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą przygotować w taki sam sposób:

Z pomocą mąki rozwałkować ciasto dość cienko, na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 - długość dostosować do wsuwanej blachy naszego piekarnika. Wierzch ciasta posmarować cienko ketchupem, pozostawiając z każdego brzegu 3 cm wolnej przestrzeni. Na ketchup wsypać odrobinę oregano i bazylii, oprószyć pieprzem. Na to dać składniki tak jakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało od spodu, boki zawinąć pod spód.

Pizze ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować dokładnie rozkłóconym jajkiem, posypać na wierzchu oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 stopni z termoobiegiem na 35 minut.

Przed pokrojeniem pozwolić pizzy chwilkę przestygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation